Ce punem în farfurie? Sau, mai corect, cum ne alimentăm? La această întrebare, românii s-au obișnuit să răspundă destul de încrezători în
sine. Sondajele de opinie din ultimii ani rețin convingerea a peste două
treimi dintre ei că se alimentează sănătos. Incidenta în creștere a
bolilor cardiovasculare, a diabetului și obezității îi contrazice însă.
Specialiștii pun aceasta nepotrivire pe seama nivelului cultural, în
general scăzut, și a lipsei de infor-mare. Oamenii nu-și dau prea bine
seama ce mănâncă.
Nu este vorba de un paradox, ci de schimbarile
intervenite in alimentatia oamenilor de-a lungul ultimelor decenii.
Inainte vreme, mancarea era pregatita integral in propria gospodarie,
din produse naturale. Explozia demografica si tavalugul industrializarii
au dat nastere, in ultimii 70-80 de ani, la o intreaga industrie
alimentara. Oferta ei extrem de variata, preturile accesibile, plusul de
timp liber castigat de consumatori i-au asigurat o expansiune
irezistibila.
Astazi, retele uriase de super si hipermarketuri,
la care se aduga si magazinele "clasice", furnizeaza majoritatea
alimentelor, la baza carora se afla - cum lesne se intelege -
semipreparatele. Ele sunt insa o "arma cu doua taisuri". Sunt si
hranitoare, dar pot fi si nocive.
Asadar, atunci cand nu-si pune singur otrava in farfurie, consumatorul si-o procura din abundenta din comert. Sub diverse forme.
Prima
o reprezinta organismele modificate genetic, in special soia, care
intra in compozitia unui numar extrem de mare de produse. In cunostinta
de cauza sau nu, aproape nimeni nu poate evita "intalnirea" cu acest
produs, intrat de mult in folclor. Adversarii culturilor transgenice
sustin ca ar fi vorba de o adevarata bomba plantata in farfurie.
Sustinatorii lor ii contrazic cu vehementa. Disputa imbraca deseori
forme virulente, s-a ajuns chiar la procese rasunatoare, dar este inca
departe de deznodamant. Cum evolueaza ostilitatile si ce se intrevede in
anii ce vin, vom analiza mai departe.
Sanatatea consumatorilor
mai are de facut fata unui inamic insinuat in aproape toate produsele pe
care le consumam. Ne referim la aditivii alimentari, utili fara
discutie, dar foarte multi periculosi prin structura lor chimica. Pentru
a rezista concurentei, producatorii industriali de alimente trebuie sa
ofere pietei produse de calitate superioara, adica produse cu aspect,
miros si gust placut, dar si cu termene de valabilitate cat mai mare. Ca
sa fie atinse atatea tinte in acelasi timp, in procesul de prelucrare
sunt folosite substante cu diferite caracteristici, multe dintre ele
sintetice - aditivii alimentari. Ii vom trece in revista si vom aduce,
de asemenea, in discutie caracteristicile si influenta lor.
O schimbare majoră în evoluție se face prin cunoaștere, ridicarea vibrațiilor și a nivelului de Conștiință ...
ȚINE MINTE:
Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu, dar nu răspund pentru ceea ce tu crezi că ai înțeles ... Nu mă crede! Cercetează, investighează și crede-te pe tine însuți.
Despre Publicitate :
Vă cer scuze pentru agresivitatea și conținutul publicității, în unele cazuri, dar este o practică generalizată în acoperirea cheltuielilor și generarea de venituri, ale hostingurilor video.
Linkuri căzute
- Wow ! ... , foarte multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri, puțin câte puțin, și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
În funcție de timpul disponibil pentru aceasta ...
* Ultima actualizare linkuri căzute: 10.10.2019 *
*********************************************************************
* Proiectele Cunoașterea este Universală & Cunoaște și Conștientizează vor fi inaugurate în perioada 2018-2019. Acestea vor avea prioritate de atenție, energie și timp, pentru traducerile din engleză și spaniolă în română ce vor fi postate acolo. Fac ceea ce pot în armonie cu mine însumi. Mulțumesc pentru înțelegere. *
*********************************************************************
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
În funcție de timpul disponibil pentru aceasta ...
* Ultima actualizare linkuri căzute: 10.10.2019 *
*********************************************************************
* Proiectele Cunoașterea este Universală & Cunoaște și Conștientizează vor fi inaugurate în perioada 2018-2019. Acestea vor avea prioritate de atenție, energie și timp, pentru traducerile din engleză și spaniolă în română ce vor fi postate acolo. Fac ceea ce pot în armonie cu mine însumi. Mulțumesc pentru înțelegere. *
*********************************************************************