duminică, 19 mai 2013

Muntele Sacru (1973)  Simbolistica mistică, meditație și suprarealism la apogeu. Unul dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei mondiale, filmul lui Alejandro Jodorowski îndeamnă privitorul la o călătorie spirituală în căutarea nemuririi. Deși este greu de înțeles, unul dintre meritele filmului este acela de a prezenta, prin simboluri, legătura omului cu divinitatea, cu spațiul eteric și degradarea accentuată a societății în care trăiește.

    Filmul încântă, dezgustă sau uimește pe oricine se încumetă să-l vadă, atât prin imaginile care trec ușor de la grotesc la frumusețe artistică, căt și prin replicile încărcate de o alura mistica foarte complexă. În primele zeci de minute ale filmului, se crează o conexiune între privitor și filmul în sine, dialogul fiind aproape absent, iar imaginile având fiecare semnificația ei. Principalul atacat, pe tot parcursul scenelor, este omul și religiile pe care le-a creat pentru a-și “controla” semenii în diferite feluri, de la războaie până la reducerea ca materială a divinității. Alchimistul, jucat de Jodorowsky, îi îndeamnă pe câțiva oameni aleși de el la o călătorie existențială, spre Muntele Sfânt, acolo unde vor putea să găsească secretul vieții veșnice. Cei aleși sunt fiecare prezentați, primul fiind un Iisus straniu care reprezintă Pământul, iar ceilalți sunt reprezentări ale laturilor umane bolnave, având și ei un corespondent cosmic, în cazul de față câte o planetă, fiind descrisă și viața de acolo, bazată pe înțelegerea astrologică și alchimică clasică a ei. Călătoria presupune renunțarea la orice implică materialul și trecerea prin diferite ritualuri purificatoare. Finalul, însă, se poate să dezamăgească prin simplul fapt că nu există, privitorul fiind îndreptat înapoi spre propria lui realitate. Mai bine spus, ce înseamnă să pășești într-o călătorie spre nemurire alături de personajele din film, ca mai apoi la sfârșit să te reîntorci la realitatea de unde ai plecat.
   Este un film apreciat sau, în caz contrar, neînțeles, lucru care îl face iubit doar de o anumită categorie de oameni. Nu este numai o capodoperă, este o experiență unică și fantastică care trebuie privită cu sufletul.

 Vizionare Plăcută ! 

  
   Link alternativ :  https://goo.gl/zPUo9u

   Cu Lumină în Pace și Iubire !
    Paul Marian PolMar

2 comentarii:

  1. Nu merge video !!S-a intamplat ceva cu el!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a Rezolvat! Scuze pentru anumite probleme tehnice, ce mă depășesc, dar învăț să le fac față ... Ufff!

      Ștergere

Linkuri căzute

- Am rugămintea, în cazul linkurilor căzute, să scrieți despre aceasta în rubrica de comentarii, la acea postare. Astfel aflu și eu, și îl pot înlocui pe cât de repede pot. Ok ? Mulțumesc.
- Wow ! ... , foarte multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri, puțin câte puțin, și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
Sunt multe ...
* Ultima actualizare linkuri căzute: 11.10.2017 *