luni, 7 aprilie 2014

Revenirea la Sursă : Filozofie și Matrix (2004)

    Trilogia fraților Wachowski debuta în 1999, cu primul film al seriei, The Matrix, care stabilea un standard greu de atins ca și efecte speciale și unul neatins, încă, din punct de vedere al originalității scenariului, ce integra într-un tot unitar, referirile la subculturile cyberpunk și hacker, cu ideile filozofice izvorâte din teoriile lui Rene Descartes, Immanuel Kant, Platon și cu simboluri întâlnite cam în toate religiile majore ale planetei.
    Seria a continuat cu alte două filme lansate în același an, 2003, Matrix Reloaded și Matrix Revolutions, mai putin agreate de critică, dar care în perspectiva fanilor și chiar a filozofilor, pe care-i veți urmări în acest documentar apărut un an mai târziu, completează universul descris de primul film al seriei, raspunzând complet întrebărilor, deloc puține, generate de acesta.   Trilogia descrie un viitor destul de sumbru, în care realitatea percepută de majoritatea omenirii este, de fapt, o complexă simulare interactivă, Matrix, creată de mașinile guvernate de o inteligență artificială, cu scopul de menține oamenii sub control și a le folosi activitatea electrică corporală, în transa în care se află, ca surse de energie, în absența energiei solare de care aceștia au privat mașinile, într-un prim război purtat,se pare, în anul 1999.
   Acțiunea filmului gravitează în jurul personajului principal, Thomas A. Anderson, sau Neo, pe numele său de hacker, care reprezintă personificarea Alesului și pe care Morpheus îl răpește Matrixului, ferm convins că el este Mesia, a cărui apariție fusese prezisă de un personaj central al mișcării de rezistență, Oracolul.


Get Adobe Flash player

Linkuri căzute

- Am rugămintea, în cazul linkurilor căzute, să scrieți despre aceasta în rubrica de comentarii, la acea postare. Astfel aflu și eu, și îl pot înlocui pe cât de repede pot. Ok ? Mulțumesc.
- Wow ! ... , foarte multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri, puțin câte puțin, și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
Sunt multe ...
* Ultima actualizare linkuri căzute: 11.10.2017 *