miercuri, 1 octombrie 2014

Recomandare film : Educația Interzisă ( La educacion prohibida, 2012, documentar )

      Un film despre o paradigmă educativă fără competență, autoritarism, frustrări și frici ...


  Educația Interzisă  este un film documentar independent din Argentina, având premiera în august 2012. Acesta arată experiențe educative neconvenționale în țările din America Latină și Spania, unde sunt reprezentate instituții educative cu practica legată de idei și pedagogii precum Educación Popular, Waldorf, Montessori, Cossettini, Educación Libertaria, Homeschooling   și alte referințe aparținând așa-numitei pedagogía progresista.
    Acest documentar este primul film în spaniolă, folosind modelul de finanțare Crowdfunding (finanțare în masă).  S-a evidențiat prin modelul inedit de proiectare - distribuire ce a permis premiera sa simultană în 151 de săli în 119 orașe din 13 țări, unde a fost vizionat de peste 18 000 spectatori. La un an de la premieră, acest film documentar a fost reprodus sau descărcat de peste 10 milioane de ori și s-au înregistrat peste 900 proiecții independente în peste 30 de țări.

 Pentru o educație reală – ideile principale extrase din documentarul La educacion prohibida (sursa: FB Liliana Manolache AICI) :
- Înlocuirea competiției cu cooperarea.
- Eliminarea catedrei și a băncilor în școli. Schimbarea rolului profesorului în îndrumător.
- Eliminarea sistemului de note și examene cel puțin până la vârsta de 16 ani a elevului.
- Învățătorii, profesorii , îndrumătorii elevilor să dețină locuri cât mai stabile în sistem. Evitarea la maxim a emigrării lor de la o clasă la alta sau de la o școală la alta.
- Formarea de îndrumători care știu în primul rând să educe copii din punct de vedere emoțional.
- Promovarea unui nou tip de educație cât mai completă.
- Clase de artă și lucru manual.
- Înlocuirea evaluărilor cu un alt sistem care doar îndrumă elevul.
- Introducerea în școli a claselor formate din elevi de vârste diferite.
- Implementarea în școli a democrației participative.
- Profesorul este doar un îndrumător, elevii sunt cei care decid ce vor studia la ore.
- Regulile după care funcționează clasa sunt stabilite și de către copii în adunări unde orientatorul nu decide , doar copii.
- Implementarea ideii de autoeducație.
- Ore dedicate special pentru impulsionarea copilului în a descoperi ce dorește să facă în viață.
- Implementarea ideii că educația înseamnă în primul rând grijă și preocupare pentru copil.
- Alegerea îndrumătorilor (profesorilor) care au vocație pentru această meserie.
- Profesorul trebuie sa treacă un examen unde să dovedească că este o persoană fericită.
- Conducerea școlii reprezentată de o adunare a profesorilor, care va înlocui deciziile directorului.
- Adaptarea metologiei la copii și profesori, nu invers.
- Implicarea părinților în educarea copiilor în școală, organizarea de întâlniri ale copiilor și părinților în cadrul orelor.
- Părinții au nevoie de mai mult timp liber pentru a crește  și educa copilul.
- Separarea de mamă să se facă cât mai târziu…
(sursa: FB Liliana Manolache AICI)
                                          *  *  *  *  *  *  *
       Mențiune  Ce-i cu noi?  1 :  Nu susține nimeni că toate aceste idei ar putea fi aplicate perfect de mâine în România și ar da roade imediat!
     Mențiune  Ce-i cu noi?  2 :  Înainte de a gândi un sistem de educație național, putem să ne întrebăm dacă educația ar fi bine să se facă preponderent în Școli sau… în special acasă, de către părinți….. De citit astea 2 chestii: Prof. Florian Colceag – educația din prezent îi face pe copii sclavi și Educația pentru turme.

 Vizionare Plăcută !

 Link1
 
Link 2
    *  LinkMiPc   îți permite vizionarea când ai timp, ești obiectiv, calm și relaxat. *

  Cu Lumină în Pace și Iubire !
  Paul Marian PolMar

Surse :    http://www.educacionprohibida.com/  ,  FB Liliana Manolache  ,
 http://es.wikipedia.org/wiki/La_educaci%C3%B3n_prohibida  , http://ceicunoi.wordpress.com/2014/07/29/documentarul-educatia-interzisa-la-educacion-prohibida-idei-principale-si-traducere-inlocuirea-competitiei-cu-cooperarea-separarea-de-mama-cat-mai-tarziu-autoeducatie-edu/

Un comentariu:

 1. În opinia mea, educația are ca scop pregătirea omului pentru viață. Aceasta (educația)reprezintă baza unei societăți dezvoltate. Dacă fundația unei case nu este bună, se va dărâma. Dacă o comunitate nu este bine educată, se va distruge.
  Educaţia se referă atât la însuşirea unor cunoştinţe teoretice, cât şi la un anumit comportament etic acceptat de societate. Aceasta nu ține doar de școală, liceu sau facultate. Consider că cea mai importantă educație o primim în primii ani de viață, așa spușii ,,cei 7 ani de acasă”, când părinții (unii) încearcă să ne învețe bunele maniere (să salutăm, să respectăm, să ne cerem scuze, să stăm frumos la masă, ș.a).
  După părerea mea, educația are la bază:
  1.Respectul
  2.Bunul simț
  3.Bunele maniere
  Degeaba mergi la o școală de prestigiu dacă tu nu știi să îți adaptezi vocabularul în fucție de circumstanțe și îți uiți bunul simț acasă!

  RăspundețiȘtergere

Linkuri căzute

- Am rugămintea, în cazul linkurilor căzute, să scrieți despre aceasta în rubrica de comentarii, la acea postare. Astfel aflu și eu, și îl pot înlocui pe cât de repede pot. Ok ? Mulțumesc.
- Wow ! ... , foarte multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri, puțin câte puțin, și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
Sunt multe ...
* Ultima actualizare linkuri căzute: 11.10.2017 *