vineri, 11 noiembrie 2016

Film Educativ: Orașul Întunecat (1998)

    Bun găsit dragilor, astăzi într-o postare specială, cum se merită o zi ca cea de azi, continui cu un film "greu", un film care  concurează cu Matrix prin profunzimea mesajului.  Un film de weekend ce merită văzut şi revăzut, un film ce oferă numeroase subiecte de meditaţie.        Mai întâi câteva cuvinte despre film:       
   " Dacă soarele nu mai apare pe cer, iar tot orașul adoarme subit la ora 12 noaptea, atunci înseamnă că ești în Dark City. Odată ce ai intrat în Orașul Întunecat, mintea începe să-ți joace feste, iar amintirile tale devin material de lucru într-un experiment straniu.

      John Murdock (Rufus Sewell) se confruntă cu această problemă atunci când se trezește într-o cameră de hotel, alături de cadavrul unei prostituate. Suferind de amnezie, personajul Murdock pleacă în căutarea propriei identități, pe urmele lui aflându-se atât inspectorul de poliție Frank Bumstead, interpretat impecabil de William Hurt, care-l suspectează de uciderea unor prostituate, cât și niște indivizi dubioși, numiți în film The Strangers (Străinii).
   Având o memorie colectivă și posedând diverse puteri, The Strangers puteau modifica realitatea înconjuratoare prin puterea minții. Descoperind că John este unul de-al lor și că poate “altera realitatea”, acesta devine periculos pentru specia superioară, deja aflată pe cale de dispariție.
  În căutarea propriului trecut, John Murdock este ajutat de un psihiatru, doctorul Daniel P. Schreber (Kiefer Sutherland), cel care a ajutat la crearea labirintului mental în care se aflau toți locuitorii orașului.
   Dacă amintirile unui om nu sunt consecința propriului său trecut, ci provin din altă sursă, putem spune că omul este suma amintirilor sale? În căutarea a ceea ce ne face unici ca oameni vom găsi ieșirea din labirint.
  Dark City este un film de excepție, ce îmbină elemente clasice ale genului SF cu idei din psihologie. Este un film captivant, atât din punct de vedere vizual cât și al poveștii.
Spiritul de observație îți este testat și parcă devii un fel de detectiv în căutarea dezlegării misterului din Orașul Întunecat." SURSA: http://www.cronix.ro


 "Dark City" poate fi numit unul dintre cele mai bune filme SF ale anilor 90, precursorul filmului Matrix într-un fel, un film care a scăpat privirii multora dintre noi la vremea la care apărea (1998), cu un an înaintea celebrului Matrix.
 La prima vedere am putea zice că am gasit sursa inspiratiei pt. Matrix pentru că multe dintre elementele prezentate în Matrix se regasesc în Dark City, însă filmele au fost realizate cam în aceeași perioada de timp (timpul de productie al unui film de mare buget se poate întinde și pe 2-3 ani, iar în cazul filmului Matrix , cu siguranță a durat atât, la ce efecte revoluționare au fost folosite). 
 Există păreri care spun că filmul prezintă mult mai bine subiectul Matricei și că oferă o viziune mai concretă și mai puțin abstractă pentru mintea multora dintre noi și oferă de asemenea concluzii mult mai clare decât în Matrix. Pare a pune problema realității și manipulării acesteia ca și în Matrix, dar în plus se pune și problema umanului, care într-o mare măsură lipsește din Matrix: ce ne face pe fiecare dintre noi să fim umani? Suntem mai mult decât suma experiențelor noastre?
 Într-adevăr, cine sau ce suntem noi dacă amintirile noastre sunt șterse? Ce se întâmplă când descoperi că tu nu eşti cel din amintirile tale? Ce ne defineşte ca fiinţe? Mulţi trăiesc în amintiri, considerându-le pe acestea propria lor identitate. Însă după cum afirmă majoritatea misticilor, identitatea noastră nu se regăseşte cu adevărat nici în corp, nici în minte (implicit memorie, amintiri, cunoaştere, idei, puncte de vedere, șamd) ci undeva mai adânc, în sufletul nostru, pe care extratereștrii din film îl și căutau. Oare întâmplător și acești extratereștrii tot sufletul omului îl căutau, ca în multe alte filme SF? Corrado Malanga ştie el ce ştie ... 
 Filmul este în esenţă o metaforă a închisorii în care omul trăiește și ne arată ce "ravagii" poate face un singur om trezit într-o lume adormită, cu adevărat.   Sursa: http://fymaaa.blogspot.com.es/2015/05/orasul-intunecat-30052015.html 

   (Cer scuze urmăritorilor serialului V pentru această amânare, sper că vor înțelege)


Vizionare Plăcută ! 
 Link 1
Link 2
 
  Cu Lumină în Pace și Iubire !
  Paul Marian PolMar

Surse: http://www.filme-bune.net/dark-city-orasul-intunecat-film-online-subtitrat-in-romana/
    http://www.filmetraduseonline.ro/2016/08/dark-city-film-1998-orasul-intuneca.html 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ȚINE MINTE:

Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu, dar nu răspund pentru ceea ce tu crezi că ai înțeles ... Nu mă crede! Cercetează, investighează și crede-te pe tine însuți.

Despre Publicitate :

Vă cer scuze pentru agresivitatea și conținutul publicității, în unele cazuri, dar este o practică generalizată în acoperirea cheltuielilor și generarea de venituri, ale hostingurilor video.


Linkuri căzute

- Wow ! ... , foarte multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri, puțin câte puțin, și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
În funcție de timpul disponibil pentru aceasta ...

* Ultima actualizare linkuri căzute: 10.10.2019 *

*********************************************************************
* Proiectele Cunoașterea este Universală & Cunoaște și Conștientizează vor fi inaugurate în perioada 2018-2019. Acestea vor avea prioritate de atenție, energie și timp, pentru traducerile din engleză și spaniolă în română ce vor fi postate acolo. Fac ceea ce pot în armonie cu mine însumi. Mulțumesc pentru înțelegere. *
*********************************************************************