miercuri, 25 februarie 2015

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume ! v.2015

     Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume!  (“Mahatma Gandhi, citat despre lume”)
   Omul este o ființă complexă. Încă de la naștere și pe parcursul întregii vieți, în interiorul omului există niște forțe interne care-l motivează, determinându-l să manifeste anumite conduite, să aibă anumite idealuri, aspirații, sentimente, repulsii. Toate aceste forțe au fost denumite trebuințe sau necesități printre care se numără și trebuințele de hrană, explorare, joc, afecțiune maternă, nevoia de a iubi și de a fi iubit, nevoia de libertate, nevoia de putere, etc.
  Renumitul om de știință Abraham Maslow a descris 6 tipuri de trebuințe care se pot întâlni la oameni: trebuințe fiziologice (nevoia de hrănire, somn, oxigen, sex, etc.), trebuințe de securitate (nevoia de protecție fizică, de securitate emoțională, sigurața locului de muncă), trebuințe de dragoste și  afiliere (de a aparține unui grup de persoane, prieteni), trebuințe de stimă și statut (nevoia de prestigiu, nevoia de o bună reputație) și nu în ultimul rând, trebuințe de auto-realizare (nevoia de autodepășire, de a te comporta în conformitate cu propriile gânduri și valori).  Pentru a se schimba, omul trebuie să fie motivat. El devine motivat în momentul în care vrea să-i fie satisfăcută o trebuință, un lucru de care are nevoie. De ce și-ar dori oamenii să se schimbe? De ce ar avea ei nevoie? Dorința de schimbare apare în momentul în care în viața oamenilor se instalează rutina, monotonia și lipsa de vitalitate, de trăire autentică și originală a propriei vieți. Astfel, munca uneori istovitoare, dificilă, ritmul alert și activitățile birocratice pe care societatea ni le solicită, ne încarcă adesea cu mult stres și oboseală fizică și psihică. Trăirea zilnică a acestor experiențe duce la plictiseală, dezgust, rutină dar în același timp și la dorința de evadare, de relaxare și de a avea liniște pentru ca organismul să se poată reîncărca și revitaliza. Iată deci o serie de nevoi pentru care omul să-și dorească o schimbare: nevoia de diversitate și spontaneitate în activități pentru a da culoare vieții trăite și a-și produce satisfacția necesară ce-i oferă confortul psihic și nevoia de sănătate și relaxare fizică.
    Schimbarea se află în strânsă legătură cu procesul de adaptare al individului la ceea ce urmează a fi schimbat. Spre exemplu, îți dorești să îți schimbi locuința cu o alta nouă, să te muți de la casă la apartament sau invers. Însă această schimbare oricât de banală ar fi nu e atât de ușoară pe cum s-ar putea crede dacă persoana care se mută nu se poate adapta la noul stil de viață. Schimbarea apartamentului cu o casă poate să implice probleme în ceea ce privește dificultatea de întreținere a unei gospodării mai mari, nevoi fiziologice mai dezvoltate, precum forța și tărie fizică pentru întreținerea grădinii și a animalelor, ca să nu mai vorbim de dificultatea de a părăsi locuința din cauza obișnuinței și a atașamentului care ne-a determinat să o îndrăgim. Pe de altă parte, schimbarea casei în favoarea apartamentului, pe lângă problema legată de obișnuință, ar putea genera disconfort datorită spațiului mult mai mic în care libertatea de mișcare e mai îngrădită, posibilele probleme legate de liniștea publică în cadrul blocului, vecini răuvoitori, etc. Tocmai aici este problema noastră, la faptul că nu suntem deschiși înspre schimbare pentru că ne este frică că nu ne vom putea adapta noilor situații.    Există totuși două categorii de oameni în ceea ce privește opinia lor legată de conceptul de schimbare. Prima categorie sunt aceia care îmbrățișează schimbarea și adaptarea la lucruri noi iar cealaltă categorie este alcătuită din indivizi care sunt mai reticenți și temători atunci când vine vorba de schimbarea principiilor, valorilor, atitudinilor și comportamentelor. Din nefericire, tind să cred că numărul celor ce aparțin celei de a doua categorii este mai mare decât a celora care sunt deschiși înspre schimbare. 
  Această deschidere spre experiență este o trăsătură a personalității omului care înseamnă preferința lui pentru varietate, nevoia de a produce idei noi sau neconvenționale și de a trăi atât experiențe pozitive precum succesul, fericirea cât și negative precum eșecul, tristețea, etc. (de cunoaștere datorată curiozității intelectuale) și nu în ultimul rând capacitatea de a susține libera exprimare a opiniilor comunității fără a blama și cenzura ceea ce nu convine cu simțul nostru preferențial.

    A fi deschis spre experiență înseamnă a accepta puncte de vedere diferite și a fi capabil de a trata o problemă sau o temă din mai multe puncte de vedere, cu alte  cuvinte, a avea deschidere spre experiență înseamnă a nu fi limitat în gândire. Constat adesea că ceea ce le lipsește oamenilor este chiar această trăsătură care cu siguranță le-ar da o pată de culoare în viață și curaj să schimbe mentalitățile lor și a persoanelor din jur iar astfel să construiască o comunitate plină de armonie, înțelegere, ambiție și sprijin pentru generațiile ce le succed. 
   Fii tu, schimbarea pe care vrei să o vezi în comunitatea în care trăim,  pentru ca mai apoi să facem și restul la fel!

Server 1 :

 

 Server 2 :
 

 
Linkuri alternative : https://goo.gl/iko1BQhttps://ok.ru/video/309399521959

  Cu Lumină în Pace și Iubire !
  Paul Marian PolMar

Citește mai mult pe ScrieLiber.ro: http://scrieliber.ro/2012/08/15/fii-schimbarea-pe-care-vrei-sa-o-vezi-in-lume-mahatma-gandhi/#ixzz2bkh76dd6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ȚINE MINTE:

Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu, dar nu răspund pentru ceea ce tu crezi că ai înțeles ... Nu mă crede! Cercetează, investighează și crede-te pe tine însuți.

Despre Publicitate :

Vă cer scuze pentru agresivitatea și conținutul publicității, în unele cazuri, dar este o practică generalizată în acoperirea cheltuielilor și generarea de venituri, ale hostingurilor video.


Linkuri căzute

- Wow ! ... , foarte multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri, puțin câte puțin, și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
În funcție de timpul disponibil pentru aceasta ...

* Ultima actualizare linkuri căzute: 10.10.2019 *

*********************************************************************
* Proiectele Cunoașterea este Universală & Cunoaște și Conștientizează vor fi inaugurate în perioada 2018-2019. Acestea vor avea prioritate de atenție, energie și timp, pentru traducerile din engleză și spaniolă în română ce vor fi postate acolo. Fac ceea ce pot în armonie cu mine însumi. Mulțumesc pentru înțelegere. *
*********************************************************************