duminică, 25 ianuarie 2015

Filmul de Duminică : Muntele Sacru (1973)

   Simbolistica mistică, meditație și suprarealism la apogeu. Unul dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei mondiale, filmul lui Alejandro Jodorowski îndeamnă privitorul la o călătorie spirituală în căutarea nemuririi. Deși este greu de înțeles, unul dintre meritele filmului este acela de a prezenta, prin simboluri, legătura omului cu divinitatea, cu spațiul eteric și degradarea accentuată a societății în care trăiește.
        Filmul încântă, dezgustă sau uimește pe oricine se încumetă să-l vadă, atât prin imaginile care trec ușor de la grotesc la frumusețe artistică, cât și prin replicile încărcate de o alura mistica foarte complexă. În primele zeci de minute ale filmului, se creează o conexiune între privitor și filmul în sine, dialogul fiind aproape absent, iar imaginile având fiecare semnificația ei. 
   Principalul atacat, pe tot parcursul scenelor, este omul și religiile pe care le-a creat pentru a-și “controla” semenii în diferite feluri, de la războaie până la reducerea ca materială a divinității. Alchimistul, jucat de Jodorowsky, îi îndeamnă pe câțiva oameni aleși de el la o călătorie existențială, spre Muntele Sfânt, acolo unde vor putea să găsească secretul vieții veșnice. 
   Cei aleși sunt fiecare prezentați, primul fiind un Iisus straniu care reprezintă Pământul, iar ceilalți sunt reprezentări ale laturilor umane bolnave, având și ei un corespondent cosmic, în cazul de față câte o planetă, fiind descrisă și viața de acolo, bazată pe înțelegerea astrologică și alchimică clasică a ei. Călătoria presupune renunțarea la orice implică materialul și trecerea prin diferite ritualuri purificatoare. Finalul, însă, se poate să dezamăgească prin simplul fapt că nu există, privitorul fiind îndreptat înapoi spre propria lui realitate.  
   Mai bine spus, ce înseamnă să pășești într-o călătorie spre nemurire alături de personajele din film, ca mai apoi la sfârșit să te reîntorci la realitatea de unde ai plecat.

   Este un film apreciat sau, în caz contrar, neînțeles, lucru care îl face iubit doar de o anumită categorie de oameni. Nu este numai o capodoperă, este o experiență unică și fantastică care trebuie privită cu sufletul.

 

Cu Lumină în Pace și Iubire !

Paul Marian

Link MyPc îți permite să-l vezi liniștit, când ai timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu