miercuri, 20 august 2014

Recomandare film : ZEN (2009) - viaţa Maestrului Dogen

  Dogen (1200-1253) a fost un mare iluminat şi reformator religios, care a adus din China esenţa învăţăturii lui Buddha: meditaţia, numită Zen în japoneză. Dogen găsește în Japonia nu numai discipoli, ci şi duşmani, adepţii vechilor curente budiste. Curajul, credința nestrămutată şi perseverenţa, cu toate sacrificiile inerente, au făcut din Dogen unul din marii invăţători ai Asiei, el fiind sursa de inspiraţie pentru milioane de budişti Zen din lumea întreagă (şcoala Soto). Ultimii ani şi i-a petrecut în Templul Eihei-ji.
 
    Meditația Zen înseamnă să alungi orice gând din minte. Ea este practica şi scopul. Rezultă o mare claritate a conştiinţei, care nu mai este tulburată de nenumăratele gânduri fără rost. Iluminarea (satori) este acea experienţă spirituală în urma căreia adeptul capătă puterea şi înţelepciunea de a nu se mai identifica cu trupul sau mintea sa. Dogen învăţa că Zen se poate obţine doar stând în postura de meditație (zazen) și acceptând totul (suspendându-ţi judecăţile critice și lăsând cuvintele, imaginile, ideile să treacă pe lângă tine, ca niște străini).

   Filmul superb, cu o muzică minunată, este aproape o meditație în sine. Te îndeamnă să te oprești puțin din graba zilnică și să apreciezi lucrurile din jurul tău, frumusețea lumii și sinele de Buddha care zace în tine, așteptând să îl descoperi.

De asemenea AICI=Link video secundar .

Cu Lumină în Pace și Iubire !

Un comentariu:

  1. Cei ce hosteaza acest gen de intelepciune si invataturi merita tot respectul.Va multumesc si va urez sa gasiti tot ceea ce doriti.Cu respect Ioan

    RăspundețiȘtergere

Linkuri căzute

- Am rugămintea, în cazul linkurilor căzute, să scrieți despre aceasta în rubrica de comentarii, la acea postare. Astfel aflu și eu, și îl pot înlocui pe cât de repede pot. Ok ? Mulțumesc.
- Wow ... , multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Ultima actualizare linkuri căzute: 24.07.2017 *