luni, 27 ianuarie 2014

Anotimpurile Vieții


      Cele cinci anotimpuri din titlu corespund celor cinci capitole ale filmului și celor cinci stadii ale vieții (sau, dacă preferați, ale „carierei”) unui călugăr budist; așadar, anotimpurile nu se succed imediat, ci au un interval de ani buni între ele.

    Toate evenimentele de pe ecran au loc într-un peisaj edenic. În mijlocul unui cristalin lac montan se află un templu plutitor, la care se ajunge pătrunzând printr-o poartă și apoi lăsându-te purtat de o barcă. La început aici, indiferenți la lumea din jur, trăiesc un bătrân călugăr budist și foarte junele său discipol. Ei nu au nume (la fel ca și celelalte personaje importante din film, dintre care unul nici măcar nu-și arată fața), deoarece iluminarea religioasă, în budism, se manifestă și prin extincția sinelui: aspiranții abandonează ideile de identitate și individualitate, percepându-se doar ca parte a unui întreg.
   Primăvara corespunde inocenței copilăriei, aflată în contact nemijlocit cu natura. Micul discipol face rău unor animale – și chiar le provoacă moartea – fără a-și da seama, apoi cunoaște prima dată suferința.
   Vara, protagonistul adolescent  cunoaște un alt fel de durere. Sosirea la schitul lor a unei tinere în suferință sufletească (Ha Yeo-jin) îi provoacă deșteptarea instinctului sexual. Iar pofta carnală duce la dorința de a poseda și apoi la intenția de a ucide, cum îl învață maestrul său. Iar acesta nu poate greși…
    La sfârșitul verii, discipolul trebuie să-și găsească propriul drum, așa că pleacă în lume. Se întoarce toamna, după ce a savârșit păcatul omuciderii. Nu zăbovește mult timp, căci justiția umană ajunge până și în colțul lor de paradis (însă pentru asceți contează mai mult justiția divină…). 
    În fine, iarna este anotimpul izbăvirii, pentru că primăvara să aducă un nou început, un nou discipol care să refacă traseul inițiatic.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ȚINE MINTE:

Sunt răspunzător pentru ceea ce scriu, dar nu răspund pentru ceea ce tu crezi că ai înțeles ... Nu mă crede! Cercetează, investighează și crede-te pe tine însuți.

Despre Publicitate :

Vă cer scuze pentru agresivitatea și conținutul publicității, în unele cazuri, dar este o practică generalizată în acoperirea cheltuielilor și generarea de venituri, ale hostingurilor video.


Linkuri căzute

- Wow ! ... , foarte multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri, puțin câte puțin, și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Și continuă ... actualizarea linkurilor ... Nu știu cât durează ...
În funcție de timpul disponibil pentru aceasta ...

* Ultima actualizare linkuri căzute: 10.10.2019 *

*********************************************************************
* Proiectele Cunoașterea este Universală & Cunoaște și Conștientizează vor fi inaugurate în perioada 2018-2019. Acestea vor avea prioritate de atenție, energie și timp, pentru traducerile din engleză și spaniolă în română ce vor fi postate acolo. Fac ceea ce pot în armonie cu mine însumi. Mulțumesc pentru înțelegere. *
*********************************************************************