vineri, 14 iunie 2013

Hrana Vie vs. Codex Alimentar


Ce punem in farfurie? Sau, mai corect, cum ne alimentam? La aceasta intrebare, romanii s-au obisnuit sa raspunda destul de increzatori in sine. Sondajele de opinie din ultimii ani retin convingerea a peste doua treimi dintre ei ca se alimenteaza sanatos. Incidenta in crestere a bolilor cardiovasculare, a diabetului si obezitatii ii contrazice insa. Specialistii pun aceasta nepotrivire pe seama nivelului cultural, in general scazut, si a lipsei de infor-mare. Oamenii nu-si dau prea bine seama ce mananca.

Nu este vorba de un paradox, ci de schimbarile intervenite in alimentatia oamenilor de-a lungul ultimelor decenii. Inainte vreme, mancarea era pregatita integral in propria gospodarie, din produse naturale. Explozia demografica si tavalugul industrializarii au dat nastere, in ultimii 70-80 de ani, la o intreaga industrie alimentara. Oferta ei extrem de variata, preturile accesibile, plusul de timp liber castigat de consumatori i-au asigurat o expansiune irezistibila.

Astazi, retele uriase de super si hipermarketuri, la care se aduga si magazinele "clasice", furnizeaza majoritatea alimentelor, la baza carora se afla - cum lesne se intelege - semipreparatele. Ele sunt insa o "arma cu doua taisuri". Sunt si hranitoare, dar pot fi si nocive.
Asadar, atunci cand nu-si pune singur otrava in farfurie, consumatorul si-o procura din abundenta din comert. Sub diverse forme.

Prima o reprezinta organismele modificate genetic, in special soia, care intra in compozitia unui numar extrem de mare de produse. In cunostinta de cauza sau nu, aproape nimeni nu poate evita "intalnirea" cu acest produs, intrat de mult in folclor. Adversarii culturilor transgenice sustin ca ar fi vorba de o adevarata bomba plantata in farfurie. Sustinatorii lor ii contrazic cu vehementa. Disputa imbraca deseori forme virulente, s-a ajuns chiar la procese rasunatoare, dar este inca departe de deznodamant. Cum evolueaza ostilitatile si ce se intrevede in anii ce vin, vom analiza mai departe.

Sanatatea consumatorilor mai are de facut fata unui inamic insinuat in aproape toate produsele pe care le consumam. Ne referim la aditivii alimentari, utili fara discutie, dar foarte multi periculosi prin structura lor chimica. Pentru a rezista concurentei, producatorii industriali de alimente trebuie sa ofere pietei produse de calitate superioara, adica produse cu aspect, miros si gust placut, dar si cu termene de valabilitate cat mai mare. Ca sa fie atinse atatea tinte in acelasi timp, in procesul de prelucrare sunt folosite substante cu diferite caracteristici, multe dintre ele sintetice - aditivii alimentari. Ii vom trece in revista si vom aduce, de asemenea, in discutie caracteristicile si influenta lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Linkuri căzute

- Am rugămintea, în cazul linkurilor căzute, să scrieți despre aceasta în rubrica de comentarii, la acea postare. Astfel aflu și eu, și îl pot înlocui pe cât de repede pot. Ok ? Mulțumesc.
- Wow ... , multe linkuri video din anii 2013-2015 sunt căzute, vă cer scuze, ca rezolvare voi actualiza unele linkuri și voi actualiza restul postărilor importante în 2017-2018, rămâne de văzut ce-i mai convenabil pentru fiecare postare. Mulțumesc!
* Ultima actualizare linkuri căzute: 24.07.2017 *